Hidra – Yenilmez

Hidra - Yenilmez

TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK

2013 yılı içerisinde Hidra tarafından hazırlanan albüm 10 parça ve 3 remix olmak üzere toplamda 13 trackten oluşuyor. Hala satışta olan albümde Hidra’ya düet olarak yalnızca Radansa eşlik ediyor. Albümün altyapılarında Dilkeş Kardar, Radansa, Janus ve Ferzan’ın imzaları bulunuyor. Mix ve Mastering işlemleri Ferzan’a ait olan albümdeki remixleri Ali Arslan yaparken scratchlerini ise DJ Güney Uğurlu atmış.

İsmi sürekli diss ve atışmalar ile anılan Hidra bu “kötü” reklamının yanında iki freestyle yarışması birinciliği ve toplumsal konuları olması gerektiği gibi işleyen birçok parçasıyla da bu “kötü” ismini olumlu yönde duyurmak için çalışıyor ki kendi adıma bunu başarabildiğini söylemem gerek.

İsmini ilk duyduğumda onun sürekli diss atan wack MC’lerden olduğunu düşünmüştüm ancak yine de tavsiyeler üzerine “Hedefte” albümünü satın almış, albümü beğenmiş ve ona karşı olan fikirlerimde olumlu yönde değişmeler olmaya başlamıştı ve bunun akabinde “Yenilmez”i de aldım ve yazıyorum.

Albümde klasik Hidra tarzında parçalar barınmasına karşın Hidra’nın lirikal kalitesinin daha üst seviyeye çıktığı bariz olarak görülmekte. Altyapılarda çalıştığı isimlerle sağladığı uyuma ise bu isimlerle daha önce de çalışmış olmasından dolayı şaşırmıyoruz. Gerek protest gerek battle gerekse Hidra’nın kendinden bahsettiği daha duygusal parçaların bulunduğu albümde “keşke olmasaydı” dediğim parçalarda yok değil. Ancak albümün genel kalitesi bir önceki albümünden daha yukarıda.

Albümün bazı parçalarını değerlendirecek olursak;

01. Yok Adaleti
Diyeceklerini çekinmeden söyleyen bir MC olan Hidra, yine söyleyeceğini direkt söylemiş ve sözünü sakınmamış. Parçada altyapısı o kadar iyi ki ister istemez yüksek sesle dinletiyor kendini. Hip Hop piyasası hakkında gördüğü eksiklere tabanca misali ateş eden Hidra, parçada temiz vokaliyle ve parçanın yükselen yerlerinde altyapı ile uyumu ile dikkat çekiyor. Nakarat, “daha iyi olabilirmiş” dedirtse de bu hali ile de kendini dinletmeyi başarıyor.

02. Neden mi İllegal 3
Hidra’nın belki de sisteme vurduğu yumrukların en sertlerinden olan “Neden mi İllegal” serisi bir anlamda Hidra’nın manifestosu niteliği taşıyor. Serinin bana göre en iyisi olan “Neden mi İllegal 2”den daha iyi olmasa da albümdeki en iyilerden birisi olmuş.

03. Aynı Dündeyiz
“Duygusal şarkı” tanımını çok sevmesem de bu parçadan bahsederken kullanacağım. Hidra’nın duygusal parçalarda daha önce bariz biçimde sırıtıyordu ve şahsım adına ona yakıştıramıyordum ancak bu parçada benim bu tabu mu da kısmen yıkmayı başardı. Parça sessiz sedasız bitiyor ve yarım kalmış hissi uyandırıyor. Bu kötü. Nakarat kısmı ise parçanın geneline gayet uyum sağlamış, beğendim.

05. Burası Dünya
Hidra’nın gözünden dünyayı dinlediğimiz harika bir parça. “Burası …” şeklinde başlayan verseler ve ardından güzel bir nakarat. Hidra’nın tavrını bu gibi net koyduğu parçalarının diğerlerinden daha iyi oluşu kesinlikle bir tesadüf değil. Albümün en iyilerinden birisi.

06. Burası Dünya Değil
Parçanın tracklistteki yeri dinlemeden önce oldukça merak uyandırıcıydı doğrusunu söylemek gerekirse. CD’yi elime aldığımda birbiriyle ilintili parçalar bekliyordum, umduğumu bulamasam da çok iyi bir parça ile karşılaşmak beni rahatlattı. Kendinden yola çıkarak samimi bir dille dünyayı anlatıyor ve “burası dünya değil” diyor Hidra.

07. Yenilmez
Albüme adını veren parçaların diğerlerinden hep bir adım daha önde olmaları gerektiğine inanmışımdır hep. Bu albümde bu geçerli olmasa da parça kesinlikle kötü değil. Hidra, parçada kendi hikayesini anlatıyor ve aynı zamanda sistemde gördüğü problemlere de değiniyor.

09. Kalem Bekçileri ft. Radansa
Albüme hem beatleriyle hem de sesiyle katkıda bulunuyor Radansa. Parçada, Hidra ile gayet uyumlu olsalar da parçanın beklediğim kadar iyi olmadığını söylemem gerek. Birkaç gönderme olsa da ben daha protest ve “derdi olan” işler bekliyorum açıkçası. Parçanın nakaratının olmayışı ise parçanın “aceleye gelmiş” hissi uyandırmasına yol açıyor.

10. Merhamet
Albümün belki de Hidra’nın en iyi parçalarından birisi. Rap tekniği olarak üst düzey bir performans sergileyen Hidra, parçanın başında bizi alıyor ve yükselmeye başlıyor ve ancak parçanın sonunda kendimize geliyoruz. Parçanın albümde 3 adet remixi de mevcut.

11, 12, 13. Merhamet Remixs(Dubstep, High BPM, Trap)
Açıkçası Merhamet’e yapılan hiçbir remixi beğenmedim. Dubstep versiyon sanırım aralarında en beğenmediğim. Bu tarz iyi parçalara remix yaparken çok daha titiz çalışması gerektiği kanaatindeyim.

Albüm genel manada iyi olsa da içinde albümde olmaması gereken parçaları da barındırıyor maalesef. Altyapıları gerçekten çok iyi hazırlanmış olan albüm Hidra’nın elinden çıkan en iyi albüm ancak yine de Hidra, çok daha iyisini yapabilecek potansiyele sahip ve bunu bilmek onun elinden çıkan her işe “daha da iyisi olabilir” yorumunu yapmamıza yol açıyor.
Albüm müzikal anlamda sağladığı tatmini görsel anlamda da sağlıyor fakat baskı kalitesi olarak biraz daha iyi olmasını isterdim açıkçası.

Genel olarak tatmin eden ve ileride elinden çıkacak kaliteli işlerin teminatı sayılabilecek bir albüm olmuş ve benim puanım 7/10 .



Yorum bırakın