Dünyanın İlk Hip Hop Filmi “Wild Style” (İnceleme)

url1-620x400TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK http://www.bencehiphop.com TAŞINDIK TAŞINDIK

Wild Style, 1982 yılında çekilmiş dünya tarihinin ilk Hip Hop filmidir.

Belgesel tadında çekilen filmde anlatılan olayların tamamı gerçektir. Film, Hip Hop ın doğuşunu anlatma özelliği taşıyarak diğer birçok Hip Hop filminden ayrılır. Wild Style da; graffiti, rap, djlik ve breakdance yani Hip Hop ın tüm ögelerine yer verilmiş ve bir nevi tanıtımı yapılmıştır.

Filmde, “old school” dediğimiz Hip Hop öncülerinin  neredeyse tamamı var.Bunların arasında efsane graffiti sanatçısı Lee, efsane Dj Grandmaster Flash ve MTV tarihinin ilk rap programını sunan efsane isim Fab 5 Freedy gibi dünya Hip Hop ına yön vermiş isimler var.Bunların dışında birçok ünlü old school isimde filmde rol almakta.

Filmde oyunculukların amatörce olması müthiş sahne performansları ve görsel şovlara gölge düşürmemiş. Ayrıca filmin soundtrack i de “gerçek rap” tanımının karşılığı niteliğinde.

Yönetmen koltuğunda oturan Charlie Ahearn aynı zamanda filmin senaristi. Açıkçası senaryo yazmakta çok zorlandığı söylenemez aslında çünkü yukarıda da dediğimiz gibi filmdeki olaylar tamamen gerçek. Yalnızca isimler farklı.

Film hakkında “turntabilism” kavramının ortaya çıkma sebebi olan “scratching” i bulanlardan birisi olan  Grand Wizard Theodore şu ifadeleri kullanmıştı; “Eğer insanlar günümüz normlarında icra edilen şeye gerçek rap müziği ve gerçek Hip Hop kültürü diyorlarsa bu filme bakmalarını öneririm, çünkü kimse rap in eskiden ne kadar artistik, ne kadar sofistike ve ne kadar yaratıcı bir müzik türü olduğunu bilmiyordu.”

Aslında ona hak vermemek elde değil. Özellikle günümüzdeki tekdüze ve kendini tekrar eden rap parçalarını gördüğümüzde. “Gerçek Hip Hop” hakkında bilgi sahibi olmak isteyen insanların kesinlikle izlemeleri gereken filmlerin başında gelen bir film Wild Style.

Filmle ilgili ayrıntı bir bilgi ise filmde, Grandmaster Flash Dj lerin “crossfader” dedikleri cihazı icat ettikten sonraki ilk testini canlandırıyor. Elektrikçide çıraklık yapan Grandmaster Flash, ilk mixerini de kendisi yapmıştı ve “crossfader” ın da mucididir. Crossfader hakkında bilgi vermek gerekirse, en basit tabiri ile scratch atmayı eskisinden çok daha kolay hale getiren bir cihaz. Bu cihazın icadından önce Djler scratch atmak için diğer mixerin sesini elleriyle kısmak zorunda kalıyor ve zorlanıyorlardı. Yani Grandmaster Flash’ın bu icadı dünya Hip Hop tarihinin en önemli buluşlarından. Bu kadar önemli bir buluşu es geçmeyerek filmde yer verdiği için yönetmeni de kutlamak gerek tabi.

Bu film yazısını hazırlamamda bana yardımlarından dolayı Burak Özfuruncu abime çok teşekkürler ediyorum ve onun bir sözü ile yazımı tamamlıyor sizleri Wild Style ile baş başa bırakıyorum. “Wild Style’ı izlemeyen kendine ben Hip Hop’çıyım, ben Hip Hop’ı biliyorum demesin!”

Fragman

Not: Bu yazı “BiHipHop.Com” için 18 Temmuz 2013 tarihinde Fatih Dalcı tarafından yazılmıştır.



Yorum bırakın